czwartek, 25 września 2014

PERDERA MONICA DI SARDEGNA 2012 BY ARGIOLAS ZE SŁONECZNEJ SARDYNII

Argiolas Perdera Monica di Sardegna 2012


Rodzaj: Wytrawne, czerwone

Argiolas to jedna z najbardziej znanych winnic w Sardynii i nic dziwnego, gdyż wszystkie swoje winnice posiada właśnie tam. Sardynia to jedna z największych wysp na morzu śródziemnym, która słynie między innymi z doskonałej jagnięciny, która najlepiej smakuje z kieliszkiem dobrego czerwonego wina. Winnica Argiolas to rodzinna firma, która obecnie jest już prowadzona przez trzecie pokolenie. W swoich winnicach uprawia wiele szczepów, ale do najważniejszych należą typowe dla Sardynii czyli Cannonau, Monica oraz Vermentino (ta ostatnia to odmiana biała, ale bardzo istotna jeżeli chodzi o wina sardyńskie). Butelka Perdera powstała właśnie na bazie szczepu Monica z kupażem Carignano oraz Bovale Sardo. Oczywiście wino objęte charakterystycznym systemem apelacyjnym dla Sardynii, gdzie apelacja z reguły obejmuje całą wyspę i ma charakter szczepowy. Dojrzewało w tradycyjnych betonowych kadziach oraz krótko w beczkach z francuskiego dębu. 

Aromaty owocu są wyczuwalne już po samym otwarciu (aż kusi do powąchania korka), a było świeżo wyjęte z chłodziarki, gdzie było schodzone do temperatury 17-18 stopni, co powinno chwilowo lekko ograniczyć aromaty. W smaku wino niebanalne - lekko kwasowe, wyczuwalne aromaty leśnych owoców, które daje nam szczep Monica, końcówka z bardzo delikatnymi nutami korzennymi przełamanymi słodyczą. Zdecydowanie polecam - moja ocena 9/10



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz